DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343530,73%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Genetik Hastalıkla Çaba Eden Hastanın Ayakları Ameliyatla Düzeldi

Genetik Hastalıkla Çaba Eden Hastanın Ayakları Ameliyatla Düzeldi

ABONE OL
Şubat 3, 2024 11:12
Genetik Hastalıkla Çaba Eden Hastanın Ayakları Ameliyatla Düzeldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAYSERİ’de, Herediter Sensorimotor Nöropati hastalığı ile dünyaya gelen Nasibe Yerlikaya’nın (43), 20’li yaşlarında hastalığının kendini göstermesiyle birlikte 2 ayağında da içe yanlışsız deformite (kemiklerde meydana gelen eğilme ve form bozuklukları) meydana geldi. 20 yıldır tedavi yolu arayan Yerlikaya’nın Kayseri Şehir Hastanesi‘nde geçirdiği cerrahi müdahale ile sağ ayağı düzeldi. Ameliyatı gerçekleştiren Kayseri Kent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Şahbaz, Sağ ayağı daha makus durumda olduğu için öncelikle onu yaptık. Ayağı ameliyat edildikten sonra şu an yürümeye başladı. Sıra başka ayağını ameliyat etmekte dedi.

Kayseri’de yaşayan 2 çocuk annesi Nasibe Yerlikaya, genetik bir hastalık olan Herediter Sensorimotor Nöropati hastalığı ile dünyaya geldi. Yerlikaya’nın hastalığı, 2’nci doğumundan sonra kendini gösterdi. 2 ayağı da içe bükülerek deformiteler meydana geldi. Geçen süreçte yürüyemez hale gelen Yerlikaya, yaklaşık 20 yıldır tedavi edilmeyi bekledi. Yerlikaya’nın eşi, Kayseri Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yerlikaya’nın sağ ayağı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Şahbaz ve takımı tarafından ameliyat edildi. Artık daha rahat yürüyebilen hastanın, öteki ayağı da yaklaşık 4 ay sonra ameliyat edilecek. Hastanın durumu hakkında bilgi veren Kayseri Kent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Emre Şahbaz, Bu hastalık kümesinde ayakta ve bedenin birtakım bölgelerindeki kaslara mesaj getiren hudut sisteminden kaynaklı bir sorundan ötürü kaslar çalışmamaya başlar. Hastalığı 20’li yaşlarındayken 2’nci doğumundan sonra artmaya başladığı için öncelikle kolay burkulmalar formunda açığa çıkar. Vakit içinde çok önemli seviyede ilerlemeye başlamış. Nasibe hanım bize geldiğinde ayakları çok önemli derecede içe yanlışsız eğikti. Birtakım günler ayağa kalkmakta zorlanıyordu. Ayağa kalktığı günün sonraki gününde, oluşan şişlikler nedeniyle konut işlerini ve şahsi gereksinimlerini karşılama konusunda zorlanıyordu tabirlerini kullandı.

‘3-4 AY SONRA DA ÖTEKİ AYAĞINI AMELİYAT EDECEĞİZ’

Nasibe Yerlikaya’nın eşinin, Kayseri Kent Hastanesi’ni bulup geldiğini söyleyen Op. Dr. Emre Şahbaz, ‘Bunun tahlilinin ameliyatla mümkün olabileceğini söyledik. Daha sonra ameliyata alındı. Sağ ayağı daha berbat durumda olduğu için öncelikle onu yaptık. Cerrahi mühletinin uzamaması nedeniyle iki ayağı birden ameliyat etmemek istiyoruz. Sağ ayağı ameliyat edildikten sonra şu an yürümeye başladı. Artık sağ ayağı büsbütün olağanlaştı. Burkulmaları ve imaj bozukluğu büsbütün ortadan kalktı. Ayağa istikrarlı bir formda yük verebildiği için gün sonunda ağrı üzere semptomlar olmadı. Sıra öteki ayağını ameliyat etmekte. 3-4 ay sonra da başka ayağını ameliyat edeceğiz diye konuştu.

‘HASTALARIN ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAMASI GEREKİR’

Herediter Sensorimotor Nöropati üzere nöromusküler hastalıkların tahlilsiz olmadığı belirten Op. Dr. Emre Şahbaz, Oluşan deformiteler cerrahi prosedürle tedavi edilebilir. Hastaların ümitsizliğe kapılmaması gerekir. Ne kadar erken müracaat yaparlarsa daha küçük cerrahi süreçlerde tedavi edilme talihleri var. Geç kalan hastalarda büyük kemik ameliyatlarına gereksinim duyuyoruz. Misal durumda olan hastalar bu hususla alakalı bir doktorla irtibat kursunlar. Tam manasıyla sağlıklı bir ayak yahut kola sahip olamasalar da ameliyat edildikten sonra gündelik muhtaçlıklarını karşılayabilecekleri duruma gelebilirler dedi.

‘BİZ BU KADARINI BEKLEMİYORDUK, ŞAŞIRDIK’

Nasibe Yerlikaya ise 20 yıldan daha uzun bir müddettir bu hastalıkla yaşadığını belirterek, şöyle konuştu Nöropati hastasıyım. 20 yıldan daha uzun bir vakittir bu rahatsızlığım var. Bazen düşüyordum. Ayaklarım artık çok makus duruma gelmişti. Yürüyemiyordum. Zorlanıyordum. Artık daha düzgünüm. Genetik bir hastalık. 2’nci doğumumu yaptıktan sonra daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Çok şükür artık düzgün ve rahatım. Hocamdan Allah razı olsun. Ameliyat olan ayağım başkasına nazaran çok daha uygun. Daha uygun basabiliyorum. Biz bu kadarını beklemiyorduk, şaşırdık. Zira ayağımda bayağı bir dönme olmuştu. 20 sene tedavi aradım. Biraz oyalandım diyebilirim. Birisi çıkıp da ‘Ameliyatla düzelir düzgün olursun’ demedi. 3-4 ay sonra da öteki ayağımdan ameliyat olursam sıhhatime kavuşurum. Benim durumumda olanlar hekimlerini uygun seçsinler. Oyalanmasınlar. Bir an evvel gelip tedavi olsunlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yeni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al