DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22426240,85%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kayseri’de Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Erdem’in İstiridye Kabuğundan Yaptığı Eserler Büyük İlgi Görüyor
  • Kayseri Haber
  • Kayseri Haber
  • Kayseri’de Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Erdem’in İstiridye Kabuğundan Yaptığı Eserler Büyük İlgi Görüyor

Kayseri’de Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Erdem’in İstiridye Kabuğundan Yaptığı Eserler Büyük İlgi Görüyor

ABONE OL
Şubat 3, 2024 10:36
Kayseri’de Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Erdem’in İstiridye Kabuğundan Yaptığı Eserler Büyük İlgi Görüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri‘de yaşayan sedef kakma sanatkarı Sedat Erdem’in istiridye kabuğundan yaptığı eserler büyük ilgi görüyor.

Mimar Sinan‘ın mimarlığa başladığı sedef kakma sanatını uzun yıllar icra eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Fazilet, bu sanatın hammaddesi olan istiridyeyi de sanata dönüştürdü. Büyük bir sabırla istiridyeyi keserek üzerine çeşitli motifler işleyen Erdem’in yapıtları, ağır ilgi görüyor. Çalışmaları hakkında bilgiler veren Fazilet, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Fazilet, “Uzun yıllar kendi dalımda çalışırken kendim klasik İslam sanatlarıyla ilgili araştırmalar yaptım. Daha sonra yaptığım bu sanat bir hobiye dönüştü. Sedef kakma sanatıyla ilgili araştırmalar yaptım ve çeşitli hocaların eşliğinde çalışmalarda bulundum. Daha sonra bu hobi ben de bir sanata döndü. 35-40 yıldır da bu sanatı icra ediyorum. Uzun yıllar çalıştıktan sonra Kültür Bakanlığı sedef kakma sanatkarı oldum. Daha sonra sedef kakma sanatında kullandığımız ham unsur olan istiridye benim ilgimi çekti. Hiç ismi muhakkak olmayan istiridye kesme sanatıyla uğraşmaya başladım. Kabuklarla çeşitli eserler çıkarttım” tabirlerini kullandı.

Bu sanatı gelecek kuşaklara bırakmak istediğini söyleyen Fazilet, “Yalnız başıma uğraşıyorum. Ben isterim ki, bu sanatı gelecek kuşaklarımıza kültürel bir miras olarak bırakalım. Bu çok güç ve zahmetli bir sanat olduğu için çocuklarımız çok ilgi gösteremiyorlar. Sabır işi olduğu için sabredemiyorlar. Umarım talebelerimi yetiştiririm ve bizden sonra değerli yapıtları ülkemize ve devletimize ikram ederler. Çok sıkıntı lakin sıkıntı diye bir şey yok. İnsan kâfi ki aşkla isteyerek yapsın. Sıkıntı olan hiçbir şey yok. Yalnız sabır, sebat, sonunda da selamet geliyor. Bu sanatı yapmak için çeşitli sanatları da bilmeniz gerekiyor. Ahşap sanatını bilmeniz gerekiyor. Mimarlığı ve çizimleri bilmeniz lazım. Bizler Mimar Sinan‘ın torunuyuz. Mimar Sinan mimarlığa sedef Kakma sanatıyla başlamış. Abdülhamit Han’ın sarayında hala sedef kakma atölyesi var. Sedef kakma sanatıyla başladıktan sonra başka sanatlarda iç içe olduğu için hepsini icra edebiliyorsunuz” sözlerini kullandı. – KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Lokal

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al