DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22383770,92%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

UKEF, Yerköy-Kayseri Süratli Tren Çizgisi için 1,2 Milyar Avro Finansman Sağlayacak

UKEF, Yerköy-Kayseri Süratli Tren Çizgisi için 1,2 Milyar Avro Finansman Sağlayacak

ABONE OL
Ocak 5, 2024 15:12
UKEF, Yerköy-Kayseri Süratli Tren Çizgisi için 1,2 Milyar Avro Finansman Sağlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uluslararası ihracat kredi kuruluşları, Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) öncülüğünde Yerköy- Kayseri Süratli Tren Sınırı için 1,2 milyar avro finansman sağlayacak.

Kayseri ve Yerköy ortasında hayata geçirilecek yeni yüksek süratli elektrikli demir yolu çizgisinin kredi mukavelesi için İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğunda imza merasimi düzenlendi.

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch, merasimde, yüksek süratli elektrikli demir yolu çizgisi kredi mukavelesinin İngiltere ve Türkiye ortasındaki güçlü ikili bağlantıların hoş bir örneği olduğunu söyledi.

İstanbul’u görmenin heyecan verici olduğunu ve gelecekte buraya süratli trenle seyahat edebileceğini lisana getiren Badenoch, “Kayseri ve Yerköy ortasında dönüştürücü bir demir yolu olacağına inandığımız bu proje için 1,2 milyar avroluk finansmanla büyük bir mutabakata daha şahit olduğumuz için mutlaka çok memnunum.” dedi.

Badenoch, Birleşik Krallık’ın sürdürülebilir büyük ölçekli bir ulaştırma projesinin geleceğini teminat altına almak için Türkiye ile üçüncü defa birlikte çalıştığını kaydederek, “Bu proje ticari ilgimizin büyük bir ispatıdır.” diye konuştu.

Bu sınırın Türkiye’nin düşük karbonlu demir yolu ağını genişletmesine yardımcı olacağını lisana getiren Badenoch, şöyle devam etti:

Kayseri ve Yerköy güzergahındaki net karbon emisyonlarını yılda 6 bin 500 ton karbondioksitin üzerinde azaltacak. Hasebiyle bu projenin getirecekleri konusunda çok heyecanlıyız. Tüm konsorsiyuma en yeterli dileklerimizi sunuyoruz. Bu dayanağın yalnızca Birleşik Krallık ihracatçılarına değil, birebir vakitte Türk iktisadına ve Türkiye’nin sürdürülebilir sürdürülebilirlik gayelerine de sağlayacağı yararları görmek için sabırsızlanıyoruz.”

“Türkiye, Birleşik Krallık için büyük iş fırsatları sunuyor

Bakan Badenoch, büyük iktisadı ve stratejik pozisyonu ile Türkiye’nin Birleşik Krallık için büyük iş fırsatları sunduğunu belirterek, “Türkiye ile yeni ticari bağlantılarımıza imkan sağlayacak görüşmelere başlamaktan da büyük bir heyecan duyuyorum.” diye konuştu.

Projenin Türk müteahhitlik firmaları Doğuş İnşaat, Çelikler ve Özkar’ın oluşturduğu ortak teşebbüs tarafından hayata geçirileceğini lisana getiren Badenoch, şunları söyledi:

“(Bu 3 şirket) Tıpkı vakitte yeni açılan Ankara-Sivas Yüksek Süratli Demiryolunun da ana müteahhitleriydi. Bu, UKEF, SACE (İtalyan sigorta finans şirketi) ve OeKB’nin (Avusturyalı ihracat kreditörü) Türkiye’ye ortak olarak takviye verdiği üçüncü yüksek süratli demiryolu projesi olacak ve bu takviyeleri, şu anda çok daha sürdürülebilir bir demiryolu ağı için 900 kilometreden fazla ray döşenmesine yardımcı olmakta.”

“Büyük kentler ve etraf bölgeler ortasındaki erişilebilirlik artacak”

Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik Alakalar Genel Müdürü Kerem Dönmez de Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin en değerli ticaret ortaklarından olduğunu belirterek, ikili münasebetlerin ekonomik, ticari ve kültürel işbirliği yoluyla her geçen gün daha da güçlendiğini söyledi.

Ülkeler ortasındaki esaslı ve uzun periyodik ilgilerin ortak pahalara dayandığını lisana getiren Dönmez, işbirliğinin gelecek periyotta de gelişerek devam etmesini temenni ettiklerini kaydetti.

Dönmez, bu çeşit yatırımların bir ülkenin ekonomik, toplumsal ve çevresel duruşu üzerinde çeşitli tesirleri olduğunu belirterek, “Türkiye, kıtalar ve bölgeler ortasındaki coğrafik pozisyonu doğrultusunda milletlerarası nakliyeciliği desteklemek için çeşitli projeler yürütmektedir. Tıpkı vakitte düşük karbon salınımı konusuna da derinlemesine odaklanıyoruz.” diye konuştu.

Finansmanı için imza atılan projenin Ankara, Yozgat ve Kayseri’yi birbirine bağlayarak yolcu ve yükler için inançlı, yüksek süratli ve pak bir ulaşım sağlayacağını vurgulayan Dönmez, “Bu projenin hayata geçirilmesinin, standart demiryolu ilişkisi açısından ülkemiz için çok pahalı olacağına inanıyoruz. Projenin tamamlanmasıyla büyük kentler ve etraf bölgeler ortasındaki erişilebilirlik artacaktır. Bu tıp demiryolu projeleri kentlerin ve bölgesel merkezlerin imajına ve erişilebilirliğine değerli ölçüde katkı sağlamaktadır.” tabirlerini kullandı.

“Türkiye’nin her yerini birbirine ve dünyaya bağlamaya devam edeceğiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise sürdürülebilir, inançlı, aktif ve verimli bir ulaşım altyapısı oluşturmanın her vakit öncelikleri olduğunu belirterek, “Son 20 yılda ulaştırma kesimine yaptığımız büyük yatırımlarla hayata geçirdiğimiz hizmetler sayesinde vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükselttik. Cumhurbaşkanımızın da söz ettiği üzere Türkiye’nin her yerini evvel birbirine, sonra da dünyaya bağlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Etkinliğe, Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve üstlenici şirketlerin yetkilileri katıldı.

140 kilometrelik düşük karbonlu elektrikli demir yolu çizgisi inşa edilecek

Öte yandan, Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşundan da mevzuya ait açıklama yapıldı.

Buna nazaran, UKEF, Avusturya, İtalya ve Polonya ihracat kredi kuruluşları ile İslami Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC), Ankara-Yerköy-Kayseri Süratli Tren Sınırının Yerköy-Kayseri kısmı için 1,2 milyar avro finansman sağlayacak.

Mitsubishi UFJ Financial Group, yetkilendirilmiş başkan düzenleyici kuruluş olarak finansmanın sağlanmasında rol alacak.

Söz konusu finansman, UKEF’in Avusturya’nın OeKB, İtalya’nın SACE ve Polonya’nın KUKE kuruluşlarıyla oluşturduğu partnerlik sonucunda ihracat kredi kuruluşlarının Ankara-Yerköy-Kayseri Süratli Tren Çizgisi için sağlayacağı 1,027 milyar avro ve ICIEC’nin ayrıyeten sağlayacağı 220 milyon avroyu kapsıyor.

Finansmanın, 140 kilometrelik düşük karbonlu elektrikli demir yolu sınırının geliştirilmesine katkıda bulunması öngörülürken, Türkiye’nin düşük karbonlu demir yolu ağını genişletmesine, kara yolu sıkışıklığını azaltmasına ve Yerköy-Kayseri güzergahındaki net emisyonları yılda 6 bin 500 ton karbondioksit muadilinin üzerinde azaltmasına yardımcı olacağı varsayım ediliyor.

Kaynak: AA / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al