DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22386100,48%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sarsıntıda enkaz altından çıkarılan 13 yaşındaki Ayşe Sudem Akçam, 9 ay sonra yürümeye başladı
  • Kayseri Haber
  • Kayseri Haber
  • Sarsıntıda enkaz altından çıkarılan 13 yaşındaki Ayşe Sudem Akçam, 9 ay sonra yürümeye başladı

Sarsıntıda enkaz altından çıkarılan 13 yaşındaki Ayşe Sudem Akçam, 9 ay sonra yürümeye başladı

ABONE OL
Ocak 15, 2024 09:12
Sarsıntıda enkaz altından çıkarılan 13 yaşındaki Ayşe Sudem Akçam, 9 ay sonra yürümeye başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

6 Şubat sarsıntılarının merkez üssü Kahramanmaraş‘ta enkaz altından çıkarılan 13 yaşındaki Ayşe Sudem Akçam, çeşitli tedavilerin akabinde 9 ay sonra yürümeye başladı.

Depremde Şazibey Mahallesi Ali Sezai Bulvarı’ndaki 22 bloktan oluşan ve yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nde H Blok’ta anne ve babasıyla altında kaldıkları enkazdan 6 saat sonra kurtarılan Akçam, kangren teşhisi ile sevk edildiği Kayseri Kent Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Kayseri’deki yaklaşık 2 aylık tedavi sonrası Kahramanmaraş‘a getirilen Ayşe Sudem Akçam, hayatını tekerlekli sandalyeyle sürdürmeye başladı.

Tavsiye üzerine ekim ayında fizyoterapist Rabia Türkoğlu ile tanışan Akçam, gösterdiği uğraş sonucu kısa müddette evvel tekerlekli sandalyeyi, sonrasında ise koltuk değneklerini bırakarak kasım ayında kendi başına yürümeyi başardı.

Anne ve babasıyla enkazda kaldıkları vakti ve sonrasındaki süreci AA muhabirine anlatan Akçam, “İkinci sarsıntıya hastanede yakalandım. Burada çok fazla tedavi imkanı yoktu, ayağım da kangren olmuştu. İstanbul’dan gelen hekimler vardı. Kayseri’ye nakledildim ve 2 ay boyunca orada yattım. Bir müddet hastanelerde tedavi gördüm. Rabia hocamla bir arada yürümeye başladım.” dedi.

Spor sayesinde bacağı kesilmedi”

“8 yaşında spora başlayıp kaslarımı bu kadar güçlendirmeseydim kangren olan bacağım kesilmek zorunda kalacaktı. Sarsıntıdan bir ay evvel Kahramanmaraş Vilayet Gençlik Spor Kulübümüzle vilayet birincisi olmuştuk, 4 yıldır voleybol oynuyordum. Bu yüzden kaslarım bayağı güçlenmişti. Kayseri’de bunu gören tabipler da bu duruma bayağı şaşırmışlardı. Şu anda kaslarımın daha güzel olduğunu söylediler. Bu yüzden bacağımı kesmediler. Zelzeleden evvel daha güzeldim, bu tedavi sürecinde yürümeye başlayınca çok uygun hissettim, daha da yeterli olacağım.”

Akçam, fizyoterapistle çalışmaya başlamadan evvel kendisine hiç güvenmediğini, etrafındaki insanların olumsuz telaffuzlarından etkilenerek yürüyemeyeceğini düşündüğünü belirtti.

9 ay sonra koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalyeyi bırakınca öz itimadının yerine geldiğini ve artık birtakım şeyleri başarabileceğini gördüğünü tabir eden Akçam, şunları kaydetti:

“Şu anda gayem koluma ve ayağıma daha uygun hareket geldiğinde voleybol oynamak. Alanya Spor Lisesi’nde okumak istiyorum. Tekrardan voleybola döneceğim. Filenin Sultanları ile oynamayı ve antrenör olmayı, orada oynayıp bayrağımızı göğsümde gururla taşımayı istiyorum. Öğrencilerime de bunu anlatmak istiyorum lakin önceliğim orada oynamak. Filenin Sultanları’nda en çok Melissa Vargas, Saliha Şahin, Zehra Güneş, Hande Baladın’ı örnek alıyorum.”

13 gün ağır bakımda kaldı

Baba Ahmet Akçam da enkazdan çıkarıldıktan sonra kızıyla farklı hastaneye götürüldüklerini, eşi Mine Akçam’ın vefat ettiğini, kızının ise 13 gün ağır bakımda yatmasıyla güçlü bir süreç yaşadığını anlattı.

Kızının tekrardan yürümesinde fizyoterapistinin çok fazla emeği olduğunu tabir eden Akçam, “Sağ olsun Rabia hocam kızımla uygun bir arkadaş olarak tedaviye başladılar. Kızım 9 ay sonra tekerlekli sandalyeyi, ondan 15 gün sonra da koltuk değneğini bıraktı.” diye konuştu.

Babasının takviyesi tedavi sürecini olumlu etkiledi

Fizyoterapist Rabia Türkoğlu da Ayşe Sudem’in birinci geldiği devirlerde çok içine kapanık olduğunu, tekrar yürüyeceğine dahi inanmadığını ve hassasiyetlerinden ötürü seanslarda ayağını düz uzattığında dahi çok acı çektiğini söyledi.

Ailenin takviyesinin tedavi sürecindeki ehemmiyetine işaret eden Türkoğlu, “Şu anki süreçte Sudem’in yürüyüşü neredeyse eski haline yaklaşmış durumda. İstediğimiz pozisyona geldikten sonra Sudem’i voleybolda göreceğiz. Kendisi çok azimli, bu kadar acıya karşın bu noktaya gelebildi. Babasının da çok takviyesi oldu, aileler olağanda çocuklarının acı çektiğini görünce tedaviyi durdurmak istiyor fakat babası ‘devam edelim hocam, kızımın uygun olmasını istiyorum’ diyerek bana dayanak oldu ve başarılı sonuç aldık.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al