DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mimar Sinan’ın bilinmeyen isimleri ve sıfatları ortaya çıktı

Mimar Sinan’ın bilinmeyen isimleri ve sıfatları ortaya çıktı

ABONE OL
Şubat 8, 2024 08:48
Mimar Sinan’ın bilinmeyen isimleri ve sıfatları ortaya çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüzyıllar geçse de mimari yapıtlarıyla hafızalara kazınan Mimar Sinan‘ın bilinmeyen isim ile sıfatları Etraf ve Kültür Bedellerini Muhafaza ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy tarafından kaleme alınan makalede bir ortaya getirildi.

Şehir Mecmuası’ndaki “Sinan’ı Yazmak” isimli makalede, Ağayan-ı Ehl-i Hiref Azası, Gazi Sinan, Güçsüz Karınca, Hacı Sinan, Sinan Ağa, Vakıf Hoca Sinan, Mimar Şöhretşıar, Mimar Ağa, Herif, Hükümdar Hocası, Üzücü Fi-s Sinan, Gaza Ehli Merhum Sinan Ağa, Kayserili Sinan, Kulun Yusuf bin Abdullah mimar Mimar, Pir-i Mimaran Sinan, Yusuf Sinanettin, Yusuf İbni Abdullah, Yusuf ibni Abdullah ve Sinan Yusuf’un yanı sıra 51 isim ve sıfat yer alıyor.

Özsoy, AA muhabirine, Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi’nde doğan Mimar Sinan ile hemşehri olmasından ötürü Sinan’ı anlatmayı bir sorumluluk bildiğini söyledi.

Akademisyenlerin, mimarların, sanat tarihçilerinin ve tarihçilerin Mimar Sinan üzerine çok sayıda eser yazdığını anlatan Özsoy, Prof. Dr. Gülru Necipoğlu’nun “The Age of Sinan” kitabının Harvard Üniversitesinde ders kitabı olarak okutulduğunu belirtti.

Mimar Sinan’ı anlamak için bu yapıtlardan yararlanılabileceğini tabir eden Özsoy, şöyle konuştu:

“Ben Ağırnas doğumluyum, Sinan’ın hemşehrisiyim. Sinan’ı nasıl anlayabiliriz fikriyle bu makaleyi kaleme aldım. Sinan’a hitap biçimleri, ismiyle kullanılan sıfatlar, sanki bunlar nedir, kim nerelerde kullanmış, niçin kullanılmış fikriyle yola çıktım. Bunları alt alta sıralayıp listesini yapmak istedim. Evliya Çelebi’den, Sinan’ın kendi yapıtı Tezkiret-ül Bünyan üzere yapıtlarından Harvard’da okutulan ders kitabına kadar literatürü elimizden geldiği kadar inceleyerek bunları listelemeye çalıştım. Kimilerini insanların birinci kez duyduğuna eminim. O yüzden ilgi çekecektir. Hatta birtakım sıfatlar ve isimler var ki beşerler bu isimlerin gerisine düşelim yahut bunu öğrenelim diyecekler.”

Özsoy, devamında yazacağı makalesinde de bu isimlerin ne manaya geldiğini ele alacağını, makalenin isminin da “Ağırnas nire Merkür nire?” olacağını belirtti.

İsimlerden örnekler veren Özsoy, “Mesela Gazi Sinan’, ‘Hacı Sinan’, ‘Güçsüz Karınca’ ve ‘Herif’ var. Bunlar çok enteresan. Daha sonra vakit elverirse bu makaleleri kitap halinde bir ortaya getirebiliriz.” dedi.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al