DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22352671,04%
Kayseri
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KTO Lideri: Türkiye Cumhuriyeti Geleceğin Parlayan Yıldızı Olacak

KTO Lideri: Türkiye Cumhuriyeti Geleceğin Parlayan Yıldızı Olacak

ABONE OL
Ocak 31, 2024 17:12
KTO Lideri: Türkiye Cumhuriyeti Geleceğin Parlayan Yıldızı Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Lideri Ömer Gülsoy, “Geleceğin parlayan yıldızı Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacağına inancımız tamdır” dedi.

KTO Ocak ayı Meclis Toplantısı, Kayseri Büyükşehir Belediye Lideri Memduh Büyükkılıç’ın iştiraki ile gerçekleştirildi. Hürmet duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde bir konuşma yapan KTO Lideri Ömer Gülsoy, “2020 salgını yüzyılın olayıydı. Tedarik zincirinde harikulade bir kırılma yaşadık. 2021 beklenmedik formda geri dönüş oldu. Ticarette hareketlenme başladı. 2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş önemli bir jeopolitik kırılma getirdi. 2023’te yüksek enflasyon ve sıkı para siyasetleriyle başlayan bir dünya iktisadı ve ticareti gördük. Harikulade bir global ayrışma yaşamaya başladık. Bilhassa Batı ve Çin’le müttefikleri ortasında ticaret, teknoloji odaklı ayrışma başladı. Ülkemiz açısından da 2023 yılı üretimde sakinliğin, ticarette ise gerilemenin yaşandığı sıkıntı bir yıl oldu. Global ölçekteki gelişmelerin yanı sıra ülke olarak 2023 yılında asrın felaketini yaşadık. Zelzelenin yıkıcı tesirinin yaralarını sarmak için iş dünyası olarak devletimizle birlikte omuz omuza büyük bir seferberlik harekete başlattık. 50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz 11 ili etkileyen asrın felaketi olarak nitelenen natürel afet ülkemiz iktisadına 104 milyar dolarlık ek bir yük getirdi. Geldiğimiz nokta prestijiyle yaralar sarılmaya devam etse de felaketin akabinde süratle toparlanmayı başardığımızı söyleyebiliriz. 6 gün sonra da felaketin 1 yılı olacak. Ülkemiz iktisadına baktığımızda mayıs ayında tamamlanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin akabinde haziran ayından itibaren ekonomi siyasetlerinde ve bilhassa para siyasetinde kıymetli değişimi daima birlikte izledik. Makro ihtiyati siyasetler ismi altında sayısız düzenlemenin bir kısmının kaldırılmasıyla sadeleşme adımlarının buna eşlik ettiğini ve daha öngörülebilir bir piyasa dinamiğinin oluştuğunu gördük. Uygulanan sıkı para siyasetinin olumlu sonuçlarını bu yıl da görmeye devam edeceğiz. 2024 yılına bilhassa finansal piyasalardaki olumlu gelişmelerle giriyoruz. Merkez Bankası’nın rezervlerinin süratle artması, güçlü büyüme sayıları, 2023 yılı ihracatımızın 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunun kırılması uygulanmakta olan iktisat programının olumlu sonuçlarını inşallah alacağımıza işaret ediyor.

“Dünyanın başına sıkıntı olan bizim de işlerimizi yavaşlatan yüksek enflasyon tarafında da belirli bir ara aldık”

Gülsoy, “2024, geçiş ve dengelenme yılı olacak üzere görünüyor. Türkiye‘nin etrafındaki jeopolitik tansiyonlar, bilhassa Suriye, Irak ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Bölgesel çatışmalar, ticaret akışlarına ve dış yatırımlara ziyan verebilir. Yüksek enflasyon oranları ve faiz oranları, Türkiye iktisadının istikrarını tehdit ediyor. 2024 yılı birebir vakitte lokal seçimlerinde yer aldığı bir yıl olacak. Bununla birlikte; yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik, güç maliyetleri ve besin arz güvenliği, iklim krizi, bahisleri ehemmiyetini muhafazaya devam edecek. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz 2024 yılının tıpkı vakitte, başta iktisat olmak üzere, birçok yapısal sorunun tahliline katkı sağlayacak değerli bir fırsat yılı olduğuna inanıyoruz. Üretim, istihdam, yatırım ve ihracat dayanakları büyük değer taşıyor. Gerçekleştireceğimiz yapısal ıslahatlarla tüketerek değil, üreterek büyümenin, krediyle değil, tasarrufla gelişmenin, fiyatla değil, katma pahayla rekabet etmenin kaidelerini oluşturmalıyız. Değişim ve dönüşümün sürat kazandığı bu süreçte Türkiye’yi yeni bir yüzyıl ile yesyeni amaçlar bekliyor. Türkiye’nin global rekabet gücünü artırması için yüksek teknolojili katma bedelli eser ihracatına geçişi sağlaması gerekmekte. Bunun yolu ise bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki düzenlemelerin geliştirilip güncellenmesinden, eksik olan gerekli düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesinden ve ihracatın nitelik tarafından gelişimini sağlayacak üretimin desteklenmesinden geçiyor. Sıkı para siyasetlerinin 2024’te de devam edeceği yüksek bir ihtimal. 2024 Türkiye için iktisatta dengelenmenin yaşanacağı bir yıl olacak. 2024 için global iktisatta genel manada bir güzelleşme beklentisi kelam konusu. Jeopolitik gerginlikler, global iklim değişikliği, Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’daki tansiyon ve bu tansiyonların yayılma ihtimali, salgınlar ve enerji-gıda krizleri üzere problemler global iktisattaki olumlu beklentiler üzerinde riskler oluşturuyor. İş dünyası olarak 2024 yılının; ekonomimizde sürdürülebilir, kaliteli bir büyüme ile birlikte fiyat istikrarının sağlandığı orta vadeli programda yer alan yapısal ıslahatların kararlılıkla uygulandığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. İş dünyası, tekrar üretmeye, ihracat yapmaya, istihdam sağlamaya tam gaz devam edecek. Biz devletimize ve milletimize güveniyoruz. Geleceğin parlayan yıldızı Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacağına inancımız tamdır” tabirlerini kullandı. – KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al