DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343730,68%
Kayseri
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kozmetik Eserlerde Glüten Uyarısı

Kozmetik Eserlerde Glüten Uyarısı

ABONE OL
Ocak 10, 2024 10:24
Kozmetik Eserlerde Glüten Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kozmetik eserlerde “glüten” uyarısı

Diyetisyen Büşra Işık Enez Baş:

“El kremi, ruj ve rimel üzere kozmetik eserler de glüten içerebilir”

KAYSERİ – Diyet ve Beslenme Uzmanı Büşra Parıltı Enez Baş, glütensiz beslenmenin ihtimam isteyen bir süreç olduğuna dikkat çekerek “Glüten yalnızca besinlerde bulunmuyor. El kremi, ruj ve rimel üzere kozmetik eserler de glüten içerebilir” dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Büşra Parıltı Enez Baş, glütenin, arpa, buğday, çavdar, yulaf üzere tahıllarda ve bu tahıllarla üretilen eserlerde bulunan bir cins amino asit olduğunu ve hamurun kabarmasını sağladığı, elde edilen eserin raf ömrünü uzattığı ve elde edilen besinin kalitesini artırdığını söyledi. Bu yüzden glütensiz unlarla üretilen besinlerde hal verilirken zorlanıldığına değinen Diyetisyen Enez Baş “Glütensiz eserler maalesef çabuk bayatlar ve istenildiği üzere kabarmaz. Dünya Sıhhat Örgütü ve Amerikan Besin ve Tarım Örgütü’nün yaptığı tanıma nazaran, kilogramında 20 miligramdan fazla glüten içermeyen glütensiz besin olarak adlandırılmaktadır” dedi.

Diyetisyen Enez Baş, glütensiz besinleri ‘tüm zerzevat ve meyveler, bakliyatlar, yumurta, bal, reçel, kolay toz şeker, zeytin, işlenmemiş et ve tavuk, mısır, pirinç, patates ve bunların unları, karabuğday unu, soya unu, kestane unu ve nohut unu’ olarak sıraladı. Glütensiz beslenen bireylerin yedikleri besinleri dikkatli incelemeleri gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Enez Baş “Tarhana, yarma, bulgur, irmik, glüten içermez ibaresi bulunmayan tüm paketli eserler, bira, votka üzere malt kullanılan içecekler, sirke, çikolata, puding, sakız, şeker, ketçap, mayonez, dondurma, diş macunu hatta el kremi, ruj ve rimel üzere kozmetik eserler de glüten içerebilir” diye konuştu.

“Doğal olmayan tahıllar da glüten içermiyor”

Doğal olmayan (pseudo) tahıllar hakkında da bilgi veren ve glüten içermediklerine değinen Diyetisyen Enez Baş, “Pseudo tahıllar Avrupa Birliği yeni besin kataloğunda listelenen besinler ortasında yer almaktadır. Bunların tahıl olarak adlandırılmalarının nedeni ise nişasta içeriği, görünüm ve fonksiyonel özellik açısından tahıllara benzemeleridir. Bunlar kinoa, amarant ve karabuğdaydır. Pseudo tahıllar besin öğesi ağır besinler olarak kabul edilmektedir. Pseudo tahılların kuru yüklerinin yüzde 60-80’ini karbonhidratlar oluşturuyor. Karbonhidrat içeriklerinin büyük bir kısmını ise lifler oluşturuyor. Tüm elzem amino asitleri istikrarlı bir halde içeriyorlar. B kümesi vitaminlerini yüksek oranda içeriyorlar. E vitamini izomerlerinden zengindir. Bunun yanı sıra potasyum, fosfor magnezyum, demir, çinko ve selenyum üzere minerallerden de zengindirler” dedi.

Pseudo tahılların, glütensiz beslenen şahıslar için yeterli bir tahıl alternatifi oluşturduğundan bahseden Diyetisyen Enez Baş glütensiz eserler genelde nişastayla yapıldıkları için B kümesi vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir ve lif açısından yoksul olduklarını, lakin bu açığın da bu tahıllarla kapatılabileceğini, glütensiz beslenen bireylerin bu tahıllara beslenmelerinde yer vererek kâfi ve istikrarlı beslenebileceklerini vurguladı.

“Hazırlık ve pişirme sırasında çapraz bulaşma olabilir”

Bir eserden besine olabileceği üzere besinden besine de mikro organizma ya da alerjen unsurun geçmesi olarak isimlendirilen çapraz bulaşmaya da dikkat edilmesi ikazında bulunan Diyetisyen Enez Baş şunları lisana getirdi:

“İçerisinde alerjen bulunmayan bir besin öğesinin saklama, pişirme, sürece ve paketleme esnasında alerjen maddeyi içerir hale gelebilir.

Kafe ve restoran üzere yerlerde glütenli ve glütensiz besinler birebir ortamda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yetersiz sanitasyon süreçleri, birebir ekipmanların farklı eserlerde kullanılması, işçi bilgisinin ve araç gereçlerin yetersiz olması da çapraz bulaşmaya sebep olabilmektedir.”

Diyetisyen Enez Baş, glütensiz eserlerin maliyetlerinin yüksek olmasının da glütensiz beslenen bireyleri olumsuz etkilediğini, tüm bunlar değerlendirildiğinde sağlıklı bir birey için glütensiz beslenmenin sürdürülebilir olmasında büyük zorluk yaşandığını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sıhhat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al