DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22454431,42%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kayseri’nin Aralık Ayı İhracatı 308 Milyon Dolar

Kayseri’nin Aralık Ayı İhracatı 308 Milyon Dolar

ABONE OL
Ocak 31, 2024 10:24
Kayseri’nin Aralık Ayı İhracatı 308 Milyon Dolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Ticaret Odası İdare Şurası Lideri Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık Ayı İhracat Sayılarını kıymetlendirdi. Lider Gülsoy, Aralık ayında Kayseri‘nin 308 milyon 759 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, 2023 Ocak-Aralık devrini ise 3 milyar 625 milyon dolar ihracat ile kapattığını belirtti.

TÜİK datalarına nazaran 2023 yılı Aralık ayı ihracat sayılarını kıymetlendiren KTO Lideri Ömer Gülsoy, “Aralık’ta Kayseri olarak 308 milyon 759 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 9,23 oranında azalış yaşanmıştır. 2023 Kasım ayına kıyasla yüzde 7,18 azalış görülmüştür. Kayseri olarak İthalatımız ise Aralık ayında 127 milyon 321 bin dolar olmuştur. Geçen yılın tıpkı ayına oranla yüzde 9,83, geçtiğimiz Kasım ayına oranla da yüzde 14,49 oranında artış gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Kayseri’den Aralık ayında 150 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, ABD, Avusturya, Libya, İsrail, Birleşik Krallık, Cezayir, Gürcistan ve Fas’tır” sözlerini kullandı.

Kayseri ihracatının kesimler bazında tahlilini de yapan Lider Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği dallardan Çimento Cam Seramik ve Toprak Eserleri, Otomotiv Sanayisi, Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller, Kuru Meyve ve Mamulleri, Meyve Zerzevat Mamullerinde artış yaşanırken Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik Elektronik, Çelik, Dokuma ve Hammaddeleri üzere dallarda azalış gerçekleşmiştir” dedi.

Başkan Gülsoy, ihracatımızda Avrupa başta olmak üzere pazarların daraldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Avrupa’daki talep daralması ihracat performansımızı olumsuz etkileyen nedenler ortasında yer alıyor. Global ekonomi yavaşlıyor, en büyük pazarımız Almanya iktisadı başta olmak üzere AB pazarı riskli, iktisadın dövize muhtaçlığı var. Pazarlarımızı çeşitlendirmemiz ve konjonktüre uygun yol haritaları yapmamız gerekecek. Personellik maliyetleri yükseliyor. Girdi maliyetleri artıyor. Bu ortamda finansman maliyeti artıyor. Kızıldeniz navlun maliyetlerini artırmış, içeride üretim maliyetleri yüksek ve finansmana erişim güçlü Sonuç olarak rekabet gücümüz zayıfladı. Bu noktada iktisadını üretim ve ihracatla büyütmeye odaklanan Türkiye’nin vakit zaman Çin hükümetinin yaptığı üzere 2024 yılında ihracatçımıza verilebilecek en değerli dayanak navlun takviyesi olacaktır. Rekabet gücümüzün artması için ihracatta nicelikten öte niteliğe odaklanmalıyız. Bizim gücümüzü katma bedelli üretime yöneltebilmemiz için önümüzdeki taşların temizlenmesi gerekiyor. Kayseri olarak 2023 yılını 3 Milyar 625 milyon dolar ihracat ile kapatıyoruz. Geçen yıla kıyasla yüzde 7,33 oranında azalış görülmüştür. Tüm kuvvetli şartlara karşın iş insanlarımız üretmeye devam ediyorlar. İhracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız her ne olursa olsun toparlanmak, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın idare kademesinden tüm çalışanına kadar herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki pürüzleri aşmalarına yardımcı olacağız. Ben inanıyorum ki 2024 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” – KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al