DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22352671,04%
Kayseri
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kayseri’deki Hamidiye Medresesi, kilim dokuma kursuna konut sahipliği yapıyor

Kayseri’deki Hamidiye Medresesi, kilim dokuma kursuna konut sahipliği yapıyor

ABONE OL
Şubat 9, 2024 09:36
Kayseri’deki Hamidiye Medresesi, kilim dokuma kursuna konut sahipliği yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri‘nin Develi ilçesinde 1893’te yaptırılan Hamidiye Medresesi, halk eğitim merkezinin açtığı kilim dokuma kursuna katılan bayanları ağırlıyor.

Şıhlı Mahallesi’nde 2. Abdulhamid vaktinde inşa ettirilen Hamidiye Medresesi’nde, Develi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kilim dokuma kursu, tezgah başına geçmek isteyen bayanları bir ortaya getirdi.

Yaklaşık 130 yıl evvel imali tamamlanan medrese, günümüzde hem tarihin izlerini taşıyor hem de geçmişteki kilim motiflerinin yine işlenmesine konut sahipliği yapıyor.

Hamidiye Medresesi’nde bir ortaya gelen yaklaşık 15 bayan, dokudukları kilimleri Büyükşehir Belediyesine satarak aile ekonomilerine de katkı sağlıyor.

Usta öğretici Behiye Sülün, AA muhabirine, tarihi bir yerde kilim dokumanın kendileri için kıymetli olduğunu söyledi.

“Kültürümüzü devam ettiriyoruz”

Kilim kültürünü geleceğe taşımak istediklerini belirten Sülün, şunları kaydetti:

“Burası Osmanlı periyodundan kalma tarihi bir yer. Bize de burada fırsat verildiği için çok mutluyuz. Tarihi bir yerde kilim sanatını yaşatmak bizim için onur verici. Büyükşehir Belediyesinin takviyeleriyle kilim dokuyoruz. Kültürümüzü devam ettiriyoruz. Genelde konut hanımları geliyor. Belediye dayanak veriyor. Dokuduğumuz kilimleri de Büyükşehir Belediyesi satın alıyor. Mesken hanımlarına da harçlık oluyor. Bir kilim ortalama 1 haftada bitiyor. Büyük olunca 15-20 gün civarda tamamlanıyor.”

Sülün, geçmişin izlerini geleceğe taşıma manasında medresenin kendilerine imkan sunduğunu söz etti.

Kursiyerlerden 67 yaşındaki Hüsne Özüdoğru, kilim dokumayı 10 yaşında öğrendiğini lisana getirdi.

Kilim dokumaya yaklaşık 30 yıl sonra tekrar başladığını aktaran Özüdoğru, “Eskilerden biz kaldık. Yenilere öğretiyoruz. Bizim için çok verimli oluyor. Tıpkı vakitte elimizde harçlık oluyor. Meskende oturana kadar burada oturuyoruz. Anılarım canlanıyor. Çocukluğum gözümün önüne geliyor. Haftada 5-6 gün geliyoruz. Her gün gelmek istiyoruz.” diye konuştu.

75 yaşındaki Suna Şimşek, yıllar sonra yine kilim tezgahının başına oturduğunu ve para kazandığını söyledi.

67 yaşındaki Dursun Arıcan, kilim dokumayı çok özlediğini, kurs sayesinde yine tezgah başına geçtiğini söz etti.

Severek kilim dokuduğunu aktaran Arıcan, şöyle devam etti:

“Burada para kazanıyoruz, geçimimizi sağlıyoruz. Kâfi ki kilim doku, paramızı veriyorlar. Harçlığımız çıkıyor. Burası ceddimizin yeri. Medrese deniliyor. Burada kilim dokumak bizi memnun ediyor zira medresemiz şenleniyor. Atalarımızın mirasına sahip çıkıyoruz, kapısını açık tutuyoruz.”

Kaynak: AA / Kültür Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al