DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22439011,23%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kayseri’de Gayrimenkul Satışlarında Düşüş Yaşanıyor

Kayseri’de Gayrimenkul Satışlarında Düşüş Yaşanıyor

ABONE OL
Ocak 25, 2024 16:36
Kayseri’de Gayrimenkul Satışlarında Düşüş Yaşanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Emlakçılar Odası Lideri Selim Atasoy; gayrimenkul satışlarında yüzde 30’a kadar düşüş olduğunu tabir ederek vatandaşların son devirde araç yahut ikinci el konutlarıyla takas yapmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye genelinde yüzde 20, Kayseri‘de ise yüzde 30’a kadar gayrimenkul satışlarında azalma olduğunu kaydeden Kayseri Emlakçılar Odası Lideri Selim Atasoy; “Gayrimenkul satışları 2023 yılından bu yana durağan bir piyasaya girmiş durumda. Kesim şuanda tıkanma durumunda. 2024 de esasen çok güzel gelmedi. Şuanda dertli bir süreçten geçiyoruz, bekleyip göreceğiz. Kimi yerlerde ‘fiyat düştü’ deniyor ancak maalesef şu anda kiralık olsun satılık olsun fiyatlarda bir düşüş kelam konusu değil. İşin doğrusu ilerleyen periyotta de bir düşüş olacağını düşünmüyoruz. Bilhassa 2023’ün ikinci 6 ayında piyasa dinginleşmeye başladı. Değerlendirdiğimiz vakit Türkiye genelinde yüzde 20’ye yakın satışlarda bir durağanlık oldu. Kayseri’de de yüzde 20-30 ortasında durağan durumda maalesef” dedi. Satışlarda düşüşün nedenleri hakkında bilgiler veren Lider Atasoy; “Vatandaşımız krediye alıştığı için kredi odaklı ticaret yapıyordu. Bu da ister istemez piyasayı etkiliyor. Kredi oranlarının yüksekliği, konut alanların ikinci konutta yüzde 15 üzere bir dilimden faydalanması vatandaşın konut almasını engelliyor. Arsa satışlarında da fiyatların yükselmesi ister istemez engelliyor. Maalesef arz-talep dengesizliği de çizgi safhada. İnşallah bir tahlil bulunur diye düşünüyoruz” tabirlerini kullandı.

“Satışlar azaldı fakat fiyatlarda da düşüş kelam konusu değil”

Gayrimenkul satışlarında azalma olmasına karşın fiyatların kademeli olarak yükselmeye devam ettiğini kelamlarına ekleyen Lider Selim Atasoy; vatandaşların son periyotta takas yoluna gittiğini belirtti. Atasoy konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Kredi olayları çok yüksek olduğu için alış tarafında durdu. Piyasada 3-4 aydır yaprak kımıldamıyor. Geçmiş devirlerde metrekaresi yüksek yerlere yük veriyorlardı, şuanda metrekaresi düşük daireleri alabiliyorlar. Yatırım için durdu lakin gereksinim için almak isteyenler takas olayını değerlendiriyorlar. Araç ve ikinci el konutlarıyla sıfır daire takası yapmaya çalışıyor vatandaşımız. Bu türlü bir tahlil üretmeye çalışıyorlar. Kiralık konusunda da kış devri olması hasebiyle sakin gidiyor fakat yaz periyodu geldiği vakit tekrar fiyatlar artıyor. Bizim gözlemlediğimiz kademeli olarak fiyatlarda bir artış olduğu. Geçmiş periyotlarda afaki sayılarla bir artış oluyor lakin şuanda da ufak ufak kiralık dairelerde bir artış görüyoruz araştırdığımızda. Konutlarda da geçmiş devirlere göre satışlar azalmış olabilir ancak fiyatlarla ilgili bir düşüş kelam konusu değil. Krediler düştüğü vakit fiyatların daha da yükseleceği kanaatindeyiz. Bunun için farklı çalışmalar yapılabilir, TOKİ projeleri çoğaltılabilir. Şuan için sahiden vatandaş da, kesimimizdeki esnaflar da mağdur durumda.” – KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al