DOLAR 32,2724 0.03%
EURO 34,9252 0.13%
ALTIN 2.434,650,13
BITCOIN %
Kayseri
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Epilepsi hastaları kışın uyku sistemine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Epilepsi hastaları kışın uyku sistemine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

ABONE OL
Ocak 4, 2024 21:24
Epilepsi hastaları kışın uyku sistemine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Epilepsi hastaları kışın uyku sistemine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu: “Kış aylarında karanlık saatlerin uzaması uyku nizamında bozukluğu getirir ve bu da epilepsi nöbetini tetikleyebilir”

KAYSERİ – Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, uyku düzensizliğinin epilepsi hastalarında olumsuz tesirleri olabileceğini söyleyerek, “Kış aylarında karanlık saatlerin uzaması uyku sisteminde bozukluğu getirir ve bu da epilepsi nöbetini tetikleyebilir” dedi.

Fazla ya da az uyumaktan kaynaklı uyku bozukluklarının epilepsi nöbetini tetikleyebildiğini söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Epilepsi hastalığı bilindiği üzere ekseriyetle bayılma, kasılma ve şuur kaybını seyreden bir hastalıktır. Birtakım durumlarda hastanın şuuru tam olmadan da seyredebilir lakin şuur bozukluğu yaşanabiliyor. İstemsiz kol ve bacak hareketleri yahut kasılmalar olabiliyor. Hastalık genel sınırlarıyla bu halde. Epilepsi hastalığını tetikleyici faktörler vardır ve tüm epilepsi hastalarının bu hususta şuurlu olmasını isteriz. Bilhassa uykusuzluk tetikleyici faktörlerden önde gelenlerinden biridir. Epilepsi hastaları şayet sistemsiz uyursa, gece geç saatlerde uyur, erken saatlerde uyanırsa yahut bazen hafta sonu oluyor ekseriyetle gece geç saatlerde uyuyor ve sonraki gün öğleye gerçek uyanıyorsa bu çeşit uyku bozuklukları epilepsi hastalarının nöbetini tetikleyebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Hüseyinoğlu, kış aylarında karanlık saatlerin artmasından kaynaklı uyku bozukluklarının da epilepsiyi tetikleyebileceğini söyleyerek, “Kış aylarında biliyorsunuz gece, günün karanlık saatleri daha uzun, ışıklı güneşli saatleri daha kısa oluyor. Tabi ki bu da bir ölçü o uyku bozukluklarına yol açıyor ve epilepsi üzerinde tetikleyici bir özellik göstermiş olabiliyor. Bu bahiste hastalara teklifim; rutinlerini bozmamaları, kış ve yaz aylarında birebir rutinde ve hafta içi hafta sonu da tıpkı rutinde devam etmelerini öneriyorum. Yaş itibariyle erişkin insanlarda 7-7,5 ve 8,5 saat ahenge ekseriyetle ortalama olarak kâfi oluyor. Gece ani uyanmalar, sabah erken uyanmalar, yetersiz uyku, uykudan mahrum kalma yahut uzun uyku dönemleri epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Bundan ötürü bilhassa de epilepsi hastalığından muzdarip insanlara uyku tertiplerine dikkat etmelerini söylemek istiyorum” tabirlerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sıhhat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al