DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22439011,23%
Kayseri
21°

PARÇALI BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Elektrik Mühendisleri Odası: Yangınlarda kablo izolasyon kusurları değerli rol oynuyor

Elektrik Mühendisleri Odası: Yangınlarda kablo izolasyon kusurları değerli rol oynuyor

ABONE OL
Ocak 31, 2024 11:36
Elektrik Mühendisleri Odası: Yangınlarda kablo izolasyon kusurları değerli rol oynuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elektrik Mühendisleri Odası Kayseri Vilayet Temsilcisi Özgür Çakıcı, konut ve iş yerlerinde çıkan yangınlarda kablo izolasyonlarındaki yanılgıların hissesi olduğunu söyleyerek, “İzolasyon kusurlarından kaynaklı kablolardaki ısı yangına sebep oluyor” dedi.

Kablolar bağlanırken ayarlamaların düzgün yapılmamasının da yangına sebebiyet verdiğini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Kayseri Vilayet Temsilcisi Özgür Çakıcı, “Öncelikle kablolama yanılgılarından bahsedecek olursak birinci başta binaların, konutlarımızın, iş yerlerimizin kablolama süreçleri yapılırken, oluşabilecek izolasyon yanılgıları buna sebep veriyor. Bundan ötürü izolasyon yanlışlarının olduğu yerde kabloların çok ısınması sonucu yanabiliyor. Ayrıyeten şartellerimiz ve sigortalarımıza elektrik kablolarımızı bağlarken torkların düzgün ayarlanmamasından orada oluşan gevşek kontaktan ötürü ark oluşuyor ve çok ısıdan ötürü tekrar yangın çıkma riski artıyor. Yangınların diğer bir sebebi ise ekipman kusurları. Burada da mesela mutfaktaki prizimizde bir arıza akımı oluştu diyelim lakin birinci başta onun bağlı olduğu sigortanın atması gerekiyor. Hakikat ekipman kullanmazsak ana şartelde akımlar oluşuyor ve yangına sebep olabiliyor. Yangın nedenleri ortasında tekrar berbat tasarım ve montaj var. Makûs dizaynda örneğin bir işletmede yahut meskende bilhassa yüklere nazaran biz kabloları çekeriz. Şayet biz fazla yük çeken güçlere yanlış kesitte kablolar çekersek bu da bilhassa kabloların ısınmasına ve vakitle bu kabloların içindeki hususların erimesine ve çok ısıdan ötürü tekrar yangın çıkmasına neden olabiliyor. Yangınlarda kıymetli sebeplerden biri de yıldırımlar, yıldırım düşmesi sonucu oluşan arklara dayalı sistemlerimizdeki arızalar nedeni ile çıkan yangınlar. Bunun için de işletmelerimizde ve binalarımızda mutlaka paratoner kullanımını arttırmalıyız. Uygun çaptaki paratonerleri seçerek tekrar uzman mühendisler tarafından dizayn edilecek kapsama alanları çizilerek paratonerleri kullanmalıyız. Bunların da yılda ya da 2 yılda bir sefer periyodik bakımını yaptırmak zorundayız” dedi.

Çakıcı, bilhassa elektrik işinin uzmanlarıyla yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu yüzden de gerçek ekipman seçmemiz lazım. Yanlışsız izah etmemiz lazım. Bu işte uzman, profesyonel mühendislerimizle odamızdan aldıkları evraklarla, imza yetkileriyle gerçek mühendislere, yanlışsız çizimler yaptırmamız gerekiyor. Gerçek dizaynlar yaptırmamız gerekiyor. Bu da çok kıymet arz ediyor. Bilhassa yangın çıkmaması için neler yapmalıyız dersek de öncelikle meskenlerimizi her yıl bu işte uzman ve odamızdan aldığı yetki evrakı ile çalışan arkadaşlarımızın elektrik iç tesisat uygunluk raporu vermesi gerekiyor. Bu da kıymet arz ediyor zira bizler mühendisler olarak ölçmediğimiz rastgele bir şeyi denetim altında tutamayız ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bizim ölçüm ve testler yapıp bu tesisatların sağlıklı çalışıp çalışmadığını denetim etmemiz gerekiyor. Olası bir yangın durumunda birdenbire müdahale edebilmek için bakım tamiratın dışında bilhassa suyla ya da KKT dediğimiz yangın tüpleriyle değil, E sınıfı CO2 gazlı yangın tüpleriyle müdahale etmemiz gerekiyor. Bu yüzden de bu gazla dolu tüp bulundurmamız gerekiyor. Bilhassa iş yerlerinde çıkabilecek yangınlara karşı korunmada elektrik panolarımızın içine otomatik yangın söndürme sistemleri yaptırmamız gerekiyor. Bilhassa elektrik odalarımızda ve kıymetli elektrik tesisatı olan yerlerde katiyen duman dedektörü, yangın algılama sistemi ve yangın söndürme sistemi bulundurmamız gerekiyor” sözlerini kullandı. – KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahallî

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al