DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18380120,57%
Kayseri
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uzmanından ‘elektronik sigara’ uyarısı: ‘Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir’
  • Kayseri Haber
  • Kayseri Haber
  • Uzmanından ‘elektronik sigara’ uyarısı: ‘Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir’

Uzmanından ‘elektronik sigara’ uyarısı: ‘Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir’

ABONE OL
Şubat 10, 2024 21:12
Uzmanından ‘elektronik sigara’ uyarısı: ‘Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanından ‘elektronik sigara’ uyarısı: “Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir”

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fatma Özdemir:

“Elektronik sigaranın 2000’li yılların başından 10 yıl sonrasına kadar akciğer kanamasına sebep olduğunu gördük”

KAYSERİ – Kayseri Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Polikliniğinde vazifeli Uzm. Dr. Fatma Özdemir, elektronik sigara kullanmanın sigara bırakmak için bir yol olmadığını söyleyerek, “Elektronik sigaranın 2000’li yılların başından 10 yıl sonrasına kadar akciğer kanamasına sebep olduğunu gördük” dedi.

Sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu lisana getiren Kayseri Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Polikliniğinde vazifeli Uzm. Dr. Fatma Özdemir, 2000’li yılların başından itibaren dünyada ve Türkiye’de sigara pandemisi olduğunu söyledi. Özdemir, “Tütün kullanımı 1950’lerden 1990’lara kadar yasal bir şey üzere göründü. Yararları varmış üzere yapıldı. Tütün kullanım alanı, sigaranın içerisindeki unsurların çeşitli organik ve inorganik ziyanlı unsurların akciğer kanserine ve öbür akciğer hastalıklarına yol açtığının anlaşılması 40 gün kadar sürdü. 2000’li yılların başından beri de hem dünyada hem de ülkemizde bir sigara pandemisi var. Bizde bu pandemi ile çaba etmekteyiz. Tütün kullanımı maalesef bu elektronik sigara ve pufların gündemde olmasıyla birlikte güya pak bir şeymiş üzere yansıtılıyor. Maalesef ki tütün kullanımı çok küçük yaş kümesine kadar düşmüş durumda. 2023 yılında Cumhurbaşkanlığının yayımladığı genelgeyle ülkemize elektronik tütün eserleri kullanımı yasaklandı. Lakin sigara, tütün fiyatlarına gelen artırımlar ve kapalı alanda içme bir ölçü caydırıcı olsa da tütün eserlerine el altından ulaşım hala çok kolay” sözlerini kullandı.

“Elektronik sigara kullanımı, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir”

Elektronik sigaranın, 2000’li yılların başından itibaren sigara bırakma eseri olarak lanse edildiğini belirten Özdemir, bunun büsbütün yanlış olduğunu ve elektronik sigara kullanmanın sigarayı bırakmak için bir alternatif olmadığını söyledi. Özdemir kelamlarını şu halde sürdürdü:

“Elektronik sigarada maalesef ki 2000’li yılların başında güya bir sigara bırakma eseri üzere lanse edildi. Maalesef bu söylemem kanan çokta kişi oldu. Elektronik sigara, sigara bırakmak için kullanılacak bir alternatif değildir. Hiçbiri sigara bırakma eseri değildir. Hepsinin içerisinde sarma sigara kadar nikotin ve öteki organik ve inorganik zehirli hususlar vardır. Olağan sigaranın 1 çöpünde 4 bine yakın organik ve inorganik unsur vardır. Biz elektronik sigaranın da 2000’li yılların başından 10 yıl sonrasına kadar akciğer kanamasına sebep olduğunu gördük. Bundan bir 10 yıl sonrada elektronik sigaranın ve öteki tütün eserlerinin ne kadar daha çok ziyanlı olduğunu göreceğiz. Olağan sigara mı elektronik sigara mı? diye sorarsanız. Tabi ki hiçbiri sigaranın alternatifi değildir.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sıhhat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al