DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18381040,12%
Kayseri
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bebeklerde RSV mikrobuna dikkat: ‘1 yaşından küçük bebekleri daha berbat etkiliyor’

Bebeklerde RSV mikrobuna dikkat: ‘1 yaşından küçük bebekleri daha berbat etkiliyor’

ABONE OL
Şubat 8, 2024 21:24
Bebeklerde RSV mikrobuna dikkat: ‘1 yaşından küçük bebekleri daha berbat etkiliyor’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bebeklerde RSV mikrobuna dikkat: “1 yaşından küçük bebekleri daha makus etkiliyor”

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Öge:

“Belirtileri influenza ve Covid-19’a benziyor”

KAYSERİ – Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Öge, RSV mikrobunun 1 yaş altı bebekler ile 50 yaş üstü kronik hastalarda çok önemli sıkıntılara yol açtığını vurgulayarak, “RSV mikrobu süratli yayılabilen ve ilerleyebilen bir akciğer enfeksiyonuna dönüşebiliyor” dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Öge, kış mevsiminde dünyada salgınlara yol açan RSV’nin prematüre bebeklerde de çok ağır enfeksiyonlara sebep olduğunu söz etti. Öge, “RSV mikrobu havada asılı kalmış mikroplar sebebiyle teneffüs yoluna damlacık yoluyla, göz teması yoluyla da bulaşabilir, 1 yaş altında daha çok enfeksiyonlara sebep olan bu mikrop, ağır bakım yatışlarına varabilecek kadar ağır akciğer enfeksiyonlarına sebep olur” diye konuştu.

“Hapşırırken, öksürürken ağız kapatmayı çocuklarımıza öğretelim”

Son vakitlerde RSV enfeksiyonunun çok ağır seyrettiğinin altını çizen Doç. Dr. Kabakoğlu Öge bilhassa kapalı alanlarda bulunmayarak, hasta çocuklarla temasta olmayarak çocuğumuz hastaysa kreşe ya da okula göndermeyerek, göndermek zorundaysak da maske kullanarak hastalığın yayılmasının önlenebileceğini anlatarak, “Okula giden büyük çocuklarımızda el yıkamanın değerini tekrardan vurgulamak isteriz. Ellerini sabunla köpürterek yıkamaları ve hapşırırken, öksürürken, ağızlarını kollarıyla kapatmalarını çocuklarımıza anlatmamız gerektiğini ailelere bilhassa tavsiye ediyoruz” biçiminde konuştu.

RSV mikrobunun özel bir tedavisinin olmadığını aktaran Doç. Dr. Kabakoğlu Öge, “RSV enfeksiyonunda öksürük, ateş, hırıltı, teneffüs zahmeti, iştahsızlık, baş ağrısı, kırgınlık üzere tipik influenza ya da Covid-19’a benzeri semptomlar görülebilir. Münasebetiyle bu enfeksiyonda semptomatik tedavi denilen hastaların belirtilerine nazaran tedavi planlaması yapıyoruz” dedi.

“Tedavisinde özel bir ilacı yok”

RSV’nin bilhassa 1 yaş altı bebeklerde çok ağır enfeksiyonlara sebep olabileceğinden bahseden Doç. Dr. Kabakoğlu Öge şunları söyledi:

“Bu biçim belirtileri olan bebekleri bilhassa şu son devirde meskende takip etmemeye çalışalım. Zira bu RSV mikrobu süratli yayılabilen ve ilerleyebilen bir akciğer enfeksiyonuna dönüşebiliyor. Tedavisinde de özel bir ilaç yok. Hastalığı sıkı takip edip, duruma nazaran tedavi etmeye çalışıyoruz. Ekseriyetle 1 yaş altı önemli belirtileri olan bebekleri hastaneye yatırarak, damar yolundan sıvı tedavisi uyguluyoruz. Akciğer enfeksiyonunu rahatlatabilmek için teneffüs yoluyla verilen ilaçlar tercih edebiliyoruz. Ateşlerini düşürmeye çalışıyoruz.”

Doç. Dr. Kabakoğlu Öge, meskenden takip edilebilecek daha büyük çocuklarda da ailelerin sıvı alımını artırmalarını, sistemli ateş düşürücü kullanmalarını, istikrarlı beslenmeye dikkat etmelerini ve nizamlı uyumalarını tavsiye etti.

50 yaş sonrasını önemli etkileyebiliyor

RSV’nin yol açtığı enfeksiyonun, altta yatan kronik hastalığı bulunmayan 50 yaş altı yetişkinlerde nezle üzere geçirilen bir enfeksiyon olduğunu belirten Doç. Dr. Kabakoğlu Öge 50 yaş üzerinde ise bu enfeksiyonda birebir Covid-19 ve gripte gözlemlendiği üzere çok önemli sonuçlara ulaşabilen akciğer enfeksiyonlarına bağlı ağır bakım yatışlarının yaygın olduğunu lisana getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sıhhat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al