DOLAR 34,2239 0.3%
EURO 37,1505 0.2%
ALTIN 2.983,050,99
BITCOIN 23276551,19%
Kayseri

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İstiridye Kabuklarını Sanata Dönüştürüyor

İstiridye Kabuklarını Sanata Dönüştürüyor

ABONE OL
Şubat 5, 2024 11:12
İstiridye Kabuklarını Sanata Dönüştürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstiridye kabuklarını sanata dönüştürüyor

Sedef kakma sanatkarı Sedat Erdem’in istiridye kabuğundan yaptığı yapıtları ağır ilgi görüyor

KAYSERİ – Kayseri’de yaşayan sedef kakma sanatkarı Sedat Erdem’in istiridye kabuğundan yaptığı eserler büyük ilgi görüyor.

Mimar Sinan‘ın mimarlığa başladığı sedef kakma sanatını uzun yıllar icra eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Fazilet, bu sanatın hammaddesi olan istiridyeyi de sanata dönüştürdü. Büyük bir sabırla istiridyeyi keserek üzerine çeşitli motifler işleyen Erdem’in yapıtları, ağır ilgi görüyor. Çalışmaları hakkında bilgiler veren Fazilet, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sedef Kakma Sanatkarı Sedat Fazilet, “Uzun yıllar kendi bölümümde çalışırken kendim klasik İslam sanatlarıyla ilgili araştırmalar yaptım. Daha sonra yaptığım bu sanat bir hobiye dönüştü. Sedef kakma sanatıyla ilgili araştırmalar yaptım ve çeşitli hocaların eşliğinde çalışmalarda bulundum. Daha sonra bu hobi ben de bir sanata döndü. 35-40 yıldır da bu sanatı icra ediyorum. Uzun yıllar çalıştıktan sonra Kültür Bakanlığı sedef kakma sanatkarı oldum. Daha sonra sedef kakma sanatında kullandığımız ham husus olan istiridye benim ilgimi çekti. Hiç ismi muhakkak olmayan istiridye kesme sanatıyla uğraşmaya başladım. Kabuklarla çeşitli eserler çıkarttım” sözlerini kullandı.

Bu sanatı gelecek jenerasyonlara bırakmak istediğini söyleyen Fazilet, “Yalnız başıma uğraşıyorum. Ben isterim ki, bu sanatı gelecek kuşaklarımıza kültürel bir miras olarak bırakalım. Bu çok güç ve zahmetli bir sanat olduğu için çocuklarımız çok ilgi gösteremiyorlar. Sabır işi olduğu için sabredemiyorlar. Umarım talebelerimi yetiştiririm ve bizden sonra değerli yapıtları ülkemize ve devletimize ikram ederler. Çok sıkıntı lakin güç diye bir şey yok. İnsan kâfi ki aşkla isteyerek yapsın. Sıkıntı olan hiçbir şey yok. Yalnız sabır, sebat, sonunda da selamet geliyor. Bu sanatı yapmak için çeşitli sanatları da bilmeniz gerekiyor. Ahşap sanatını bilmeniz gerekiyor. Mimarlığı ve çizimleri bilmeniz lazım. Bizler Mimar Sinan‘ın torunuyuz. Mimar Sinan mimarlığa sedef Kakma sanatıyla başlamış. Abdülhamit Han’ın sarayında hala sedef kakma atölyesi var. Sedef kakma sanatıyla başladıktan sonra öbür sanatlarda iç içe olduğu için hepsini icra edebiliyorsunuz” sözlerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al