DOLAR 34,1980 0.22%
EURO 37,1093 0.08%
ALTIN 2.977,590,80
BITCOIN 23164090,61%
Kayseri

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kahramanmaraş Depremzedelerinin Büyük Çoğunluğu Memleketine Geri Döndü

Kahramanmaraş Depremzedelerinin Büyük Çoğunluğu Memleketine Geri Döndü

ABONE OL
Şubat 4, 2024 09:36
Kahramanmaraş Depremzedelerinin Büyük Çoğunluğu Memleketine Geri Döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş‘tan 6 Şubat 2023’teki sarsıntılar sonrasında ayrılan her 4 bireyden 3’ü memleketine geri döndü.

Yaşamlarını yıllarca Kahramanmaraş’ta sürdüren binlerce aile, Pazarcık ve Elbistan merkezli sarsıntıların akabinde Türkiye’nin farklı kentlerine göç etti.

AA muhabirinin AFAD Vilayet Müdürlüğü datalarından derlediği bilgiye nazaran, 6 Şubat zelzeleleri sonrası Kahramanmaraş’tan 429 bin 729 afetzede kara ve hava yoluyla ayrıldı.

Depremzedelerden 312 bin 456’sı ise farklı hayat kıssalarına sahne olan memleketleri Kahramanmaraş’a geri döndü.

AFAD Vilayet Müdürü Tayfun Temur, AA muhabirine, 6 Şubat’ta 11 ili etkileyen büyük bir afetin yaşandığını, zelzelelerin akabinde birçok vatandaşın kentten ayrıldığını anımsattı.

Afetzedelerin yaralarının sarılması gayesiyle devletin tüm kurumlarının harekete geçtiğini tabir eden Temur, “Belki de dünyadaki en büyük güzelleştirme operasyonlarından birini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Temur, zelzelelerin çabucak akabinde ilgili kurumların dayanaklarıyla tahliye operasyonu gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş vilayetimizden yaklaşık 425 bin vatandaşımız tahliye edildi. Bunların yaklaşık 312 bini kente geri döndü. Bu da açıkçası bizi memnun ediyor. Büyük oranda geri dönüş sağlandı. Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin kentine sahip çıktığını ve geri döndüğünü, buradaki hayatlarına devam ettiklerini, hayatın olağana döndüğünü gözlemliyoruz, bu da açıkçası bizi memnun ediyor. Sarsıntının akabinde vatandaşların geri dönmelerinde en büyük etkenlerden biri kentteki uygunlaştırma faaliyetleri. Konteyner kentlerin kurulmasıyla afetzedeler kente dönüp kalabilecek duruma geldiler.”

Depremzedeler geri dönüş öyküsünü anlattı

Kent esnafından Fatih Korkusuz da 6 Şubat sarsıntılarının akabinde ailesiyle Antalya’ya gittiğini, burada devlet tarafından tahsis edilen yurtta kaldıklarını söyledi.

Kentteki uygunlaştırma çalışmaları sonrasında Kahramanmaraş’a döndüklerini anlatan Korkusuz, “Kahramanmaraş Türkiye’de göç vermeyen bir vilayet. Hiçbir Kahramanmaraşlı memleketini bırakıp da gitmez. Bu türlü vakitte mecburi oldu lakin dönüşler de çabuk oldu. Buradaki insanların da gereksinimi vardı. Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırmak için gereksinim vardı. Hepimiz gidersek Kahramanmaraş’ta kim ne yapacak? Kahramanmaraş’ta kalanlar ne yapacak?” sözünü kullandı.

Korkusuz, kentin eski günlerine vakitle döneceğini belirterek, sarsıntıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı temennisinde bulundu.

Kentte 20 yıldır esnaflık yapan Ali Gümüşoluk da 6 Şubat sarsıntılarında hem meskeninin hem de iş yerinin ağır hasar gördüğünü söyledi.

Depremin çabucak akabinde ailesiyle akrabalarının bulunduğu Kayseri’ye gittiklerini anlatan Gümüşoluk, yaklaşık 1 ay Kayseri’de kaldıklarını belirtti.

Gümüşoluk, yaşadığı kenti çok sevdiğini vurgulayarak, “Kahramanmaraş bizim vatanımız, biz burayı bırakmayız. Burayı seviyoruz, burası her şeyiyle hoş bir memleket. Ekmeğimiz burada, rızkımızı burada kazanıyoruz. Kayseri’deki insanlara da çok teşekkür ediyoruz, çok yardımcı oldular lakin buradan uzakta yapamadık. AFAD bize konteyner verdi. Şu anda konteynerde işimize devam ediyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Yeni

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al