DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18469870,75%
Kayseri
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

9 asırlık mahalle turizme kazandırılmayı bekliyor

9 asırlık mahalle turizme kazandırılmayı bekliyor

ABONE OL
Şubat 7, 2024 09:00
9 asırlık mahalle turizme kazandırılmayı bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

9 asırlık mahalle turizme kazandırılmayı bekliyor

Germir Mahallesi Muhtarı Ali Kapısız:

KAYSERİ – Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı 900 yıllık Germir Mahallesi, mesken sahipliği yaptığı medeniyetlerden kalan yapılarla turizme kazandırılmayı bekliyor.

Şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta olan Germir Mahallesi, kesme taşlarla yapılmış eski konutları ve üç kilisesi ile ünlü sinema imalcisi Elia Kazan’ın doğduğu mahalle olarak biliniyor. Germir’in 18. yüzyılda kurulduğu düşünülürken, araştırmalar sonucunda yerleşim yerinin 12-13. yüzyılda kurulduğu ortaya çıktı. Germir, eski tarihlerden 20. yüzyılın birinci çeyreğine kadar daha çok Hristiyanlardan oluşan, üç kültürün bir ortada dostça yaşayışlarına tanıklık etmiş bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Araştırmalarda bölgede Ortodoks Rumlar, Apostolik ve Ortodoks Ermeniler ve Müslüman Türkler’in yaşadığı ortaya çıktı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ise bölgede yalnızca Türkler hayatını sürdürüyor. Araştırmalara nazaran bölge Hristiyanların göçünden sonra bir periyot de muhacirlere konut sahipliği yaparken, öteki kültürlerin de çeşitli sebeplerden ötürü buradan ayrılmak zorunda kaldığı belirlendi. Günümüzde ise birçok tarihi yerin defineciler yüzünden ziyan gördüğü bölge adeta harabeye dönüştü.

Mahallede bulunan zenginliklerin turizme kazandırılması halinde yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline geleceğini söyleyen Germir Mahallesi Muhtarı Ali Kapısız, “Germir Mahallesi, Melikgazi ilçesine bağlı, kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta, üç medeniyete konut sahipliği yapmış tarihi bir eski tabirle köyümüz lakin artık mahalle. Bu üç medeniyetten şu anda kalan üç adet kilise harabe, atıl durumda. Definecilerin uğrak yeri olan bir nokta. Buraların turizme kazandırılması için birçok teşebbüste bulunduk lakin bir sonuç elde edemedik. Buranın turizme kazandırılması için öncelikle üç medeniyet yaşamış dedik. Onların bırakmış olduğu çok hoş taş yapı konutlarımız, konaklarımız var. Daha evvel birçok Ermeni, Rum ve Türk’e mesken sahipliği yapmış bir yer ayağa kaldırılmalı. Evvelden Germir’den giden Ermenilerin torunları geliyor, dedelerinin, cetlerinin yerlerini görmek için. Lakin burada gördükleri görüntü onları çok şaşkın duruma getiriyor. Yetkililere seslenecek olursak, burası 7 kilometre uzaklıkta ve burayı turizme kazandırırsak yerli ve yabancı turist için cazibe merkezi olacağına buranın yerlisi olarak ben canı gönülden inanıyorum. Burası eski yapı, gelecek nesle aktarılma ismine turizme kazandırılırsa çok yararlı olur” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al