‘Kuş Cenneti’ Hürmetçi Sazlığı’nda 5 bin su kuşu sayıldı

'Kuş Cenneti' Hürmetçi Sazlığı'nda 5 bin su kuşu sayıldı

KAYSERİ - Kayseri'de deniz düzeyinden yaklaşık bin 73 metre yükseklikte yer alan ve Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunan Hürmetçi Sazlığı'nda yapılan kuş sayımında farklı çeşitlerden 24 bin 974 su kuşu kuş sayıldı.

Uluslararası ehemmiyete sahip sulak alan olarak tanımlanan Hürmetçi Sazlığı, Kayseri'nin 13 kilometre güneybatısında Hürmetçi ile Karpuzsekisi Mahalleleri ortasında bulunuyor. Erciyes Dağı eteğinde yaban hayatı açısından da değerli bir yer tutan Sultan Sazlığı'nda her yıl nizamlı olarak yapılan kış ortası Sukuşu sayımları bu yıl da yapıldı. Tüm dünyada birebir periyotlarda yapılan bu çalışmanın maksadı; ülkemizde kışlayan su kuşları hakkında elde edilen bilginin paylaşılması, alanların ve tiplerin korunmasına katkı sağlamaktadır. Hurmetci Sazlığı kış ortası su kuşu sayımlarını istekli olarak Mehmet Ünlü, Halil Fırat, Ulusal Parklar Kayseri Şube Müdürlüğü işçileri Uğur Kara, Hacı Selcuka ve Hurmetci Sazlığı Şefi Gülhan Kurtyemez yaptı.

Kuş gözlemcisi Mehmet Ünlü yapılan sayımlarda farklı cinslerden 24 bin 974 kuş sayıldığını söyleyerek bunlar ortasında en çok sayılan cinslerin Çamurcun Ördeği ve Angit olduğunu söyledi. Ayrıyeten alanda bu yıl su düzeyinin birtakım alanlardaki kısmi don hariç uygun durumda olduğundan bahseden Ünlü, kentin yanı başındaki biyolojik çeşitlilik açısından çok değerli bir sulak alan olan Hurmetci Sazlığı'nın her geçen gün daha da düzgüne gitmesi için alana gereken kıymetin artmasıyla daha düzgün olacağını kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Aktüel